Voor de liefhebbers
Religie is voor liefhebbers. Liefhebbers van de sport die het leven heet.

Ik weet dat je me niet snel gelooft, dus om te bewijzen dat het religieuze team mijlenver voorligt op de wetenschap, geef ik twee antwoorden op vragen waar de wetenschap zich op dit moment mee bezighoudt:

  1. Quantum (is al opgelost).
  2. Consciousness (is al opgelost).

Het zou niet leuk zijn om de antwoorden in één keer te geven, daarom heb ik er twee raadsels van gemaakt:

  1. “Wat is alles als je er niet naar kijkt, maar één ding als je er wel naar kijkt?” Als je het antwoord op dit simpele raadsel weet, begrijp je waarom kwantummechanica werkt zoals het werkt.
  2. Het antwoord op de vraag “Wat is consciousness?” heeft een duidelijk antwoord dat je in één regel kunt opschrijven. Er is niets vaags aan zoals: “Consciousness is a fundamental fabric of nature.” Als je zulke dingen denkt, heb je geen idee waar je het over hebt. Consciousness is een uitleg van hoe een bepaald ding werkt. Welk ding is dat?

 

Wat is religie?
Denk bij religieuze verhalen aan verhalen die je oma vroeger vertelde als je naar bed ging: er zat altijd een slimmigheid, een levensles in. Zo is het ook bedoeld: kennis die mond-op-mond generaties lang wordt doorgegeven.
De meeste families hebben wel iemand die dit begrijpt en de verhalen doorgeeft. Dit stukje is ook een beetje bedoeld voor kinderen die dat niet hebben.

Het gevaar van religie is dat je de verhalen te letterlijk neemt als ze zijn opgeschreven. Zo is het niet bedoeld: vroeger hadden we helemaal geen boeken. Op een gegeven moment is het te letterlijk geworden. Het gaat er juist om dat een mens het voorleest.

 

Bestaat er een onzichtbaar Hoger Wezen?
Niet op die manier. Maar doordat sommige dingen in de harten van mensen leven, bestaat het dus wel echt. Het antwoord is dus: nee en ja tegelijk.

Dit klinkt een beetje flauw, maar dat betekent niet dat je ongelijk hebt als je in het Hogere gelooft. Maar er is geen hemel, geen hel, geen leven na de dood. Dat past niet bij dit universum. Er is ook geen entiteit die zich ooit zal uitspreken over wat mensen op individuele basis doen (bijvoorbeeld qua seksualiteit): dat is niet chique. Dat hoort niet. Dat is ‘impuur,’ oftewel smerig. Maar dat betekent wel dat religie bestaat.

 

Hoe het een beetje werkt
Ik weet niet hoe het exact werkt, maar ik heb wel een goed idee. Hersenen en gedachten zijn stukjes elektriciteit. Als alle mensen een beetje aan het Hogere denken, gebruiken we allemaal een beetje van onze elektriciteit om een tijdelijk stroomnetwerk te maken. We creëren dus tijdelijk een universum in dit universum van mensen die aan elkaar denken. Die heus wel begrijpen hoe kinderen opgroeien, dat ze fouten maken, en die heel, heel chagrijnig worden als kinderen niet gewoon nieuwsgierig kunnen zijn.

 

Het verhaal van Adam en Eva
Het verhaal van Adam gaat over een nieuwsgierig mannetje. Hij doet iets ondeugends, iets dat eigenlijk niet mag. Vervolgens worden we daar met zijn allen voor gestraft.

Laat me je één ding vertellen: nieuwsgierigheid, zeker die van kinderen, is een van de meest heilige dingen die bestaat. Het moment dat Adam van de appel at en bestraft werd voor zijn nieuwsgierigheid, kwam het hele universum in protest. Want nieuwsgierig zijn mag altijd.

Het moment dat je denkt dat je ergens niet over mag nadenken, of dat je anderen in gevaar brengt door je eigen nieuwsgierigheid, komen er speciale oerkrachten in dit universum vrij. Eigenlijk staat alles op zijn kop totdat we zeker weten dat kinderen gewoon nieuwsgierig moeten zijn.

Het moment dat Adam de appel at, was dus juist goed: nieuwsgierig zijn mag altijd, en je moet zelf leren wat goed is en wat kwaad is.