De kracht van kennis: hoe je een hap van de appel kunt nemen

Er zijn twee belangrijke velden:

  • Dingen die we weten (klein veld)
  • Dingen die we niet weten (gigantisch veld)

Er zijn twee denkfouten:

  1. We denken dat we al veel weten.
  2. We denken dat alles wat we weten, door iedereen wordt geweten.

Punt 1 is logisch. In elke gegeven situatie lijkt het, wanneer je ook wordt geboren, alsof we op dit moment veel weten. Vroeger dachten we dat we veel wisten. Nu weten we dat we vroeger niets wisten. Dit zal nog vele jaren en decennia zo doorgaan.

Punt 2 is moeilijker te begrijpen. Intuïtief denk je dat alle dingen die mensen hebben bedacht, zoals bepaalde uitvindingen, bij iedereen bekend zijn. Maar dat is niet zo. Er zijn ook veel slimme mensen die ontdekkingen doen over onze realiteit en die bewust niet met anderen delen. De reden hiervoor is dat ze denken dat deze kennis op lange termijn gevaarlijk kan zijn voor de mensheid.

Stel dat ik een nieuwe, allesverwoestende atoombom bedenk. Zou ik dat aan de rest vertellen? Natuurlijk niet. Maar dit geldt ook voor kleinere uitvindingen, bijvoorbeeld op het gebied van elektriciteit, die extreme langetermijngevolgen kunnen hebben.

Zo worden al decennia lang groepen mensen ‘begeleid’ zonder dat ze het doorhebben. Zo krachtig is kennis.

Eén van die dingen gaat over bewustzijn. Generaties lang wordt er al getwist over wat bewustzijn is. Er zijn talloze verhalen en theorieën, zoals hints in het verhaal van Adam en Eva (dat suggereert dat de crux in het menselijk lichaam zit), en ideeën uit het boeddhisme over de relatie tussen de mens en zijn gedachten. De reden dat mensen hier niet openlijk over praten, is omdat kennis gevaarlijk kan zijn. Door bepaalde dingen te zeggen, loop je het risico dat je je leven verliest. Ook hier zijn talloze verhalen over, zoals dat van Jezus. De inzet is hoog.

Bewustzijn zou gevaarlijk kunnen zijn. Mogelijk heeft een deel van de mensheid al controle over het andere deel. Misschien zitten we in een simulatie.

Dit spel heeft één voordeel: mensen die zich in het veld van ‘nieuwe kennis’ bevinden, zijn hier erg goed in. Het is namelijk makkelijker om in het veld van bestaande kennis te blijven en simpelweg te denken zoals iedereen denkt.

Wat zit er in het veld van dingen die we al weten?

  • De opkomst van AI
  • De nieuwe president van de VS
  • Oorlog

Dit lijken ‘nieuwe’ ontwikkelingen, maar in feite zijn het herhalingen van bestaande patronen. Echte nieuwe kennis is iets waar je nog nooit over hebt nagedacht, als een kleur die tot een seconde geleden niet bestond. Dat is nieuwe kennis. Je kunt het je nu niet voorstellen, maar er zullen gedachten komen die je nog nooit hebt gehad, en nieuwe ideeën over hoe de wereld werkt. Over duizend jaar zullen we compleet anders naar de wereld kijken.